2012/2013 Bataleon Evil Twin thread issues - Snowboarding Forum - Snowboard Enthusiast Forums
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 11-20-2012, 09:21 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 75
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
2012/2013 Bataleon Evil Twin thread issues

I recently purchased a 2012/2013 Bataleon Evil Twin board, this is my first Bataleon board I wanted to put it to the test this year I heard so many good things about the TBT tech so I wanted to give it a shot....

I received my board a few weeks back but didn't mess with it because the weather was not good over here (Midwest) I planned on head north last weekend and the Friday before I was putting the bindings on and I had a bit of difficulty putting the screws on the board they just didn't wanna catch the thread sorta speak (I used a screw driver, no power tools obviously). Felt tight I never had any issues with threads in any of my other boards (Lib Tech, Jones, Yes) so I didn't think much of it until it came time to tighten the screws down. I was tighten the screws down one by one and when I got the last screw I barely turned it 1/2 turn to 1 turn and it was tight. I couldn't reverse or tighten it felt welded on (first assumption was obvious cross thread).

I ended up having to drill the head of the screw off to get the binding off. When I got the binding off I saw that the screw was not angled or tilted like a cross thread screw would be. I called my retailer and that did a warranty swap and I got the new board in today.

I wanted to test out the threads so I tried screwing in a few brand new screws by hand to start them off as I always do. And its the same thing I have to work the screws in and out until they catch takes about 2-5 min to get each screw on. I got 8 of the 16 holes working but some are just not catching. I thought I was going crazy so I tried the same on all my other boards just to be sure and those go in fine smooth no issues catching. I tried to get a hold a Bataleon to report this. I also called all my local shops to see some possible solutions to loosen these same threads up. And it seems like everyone thinks im doing something wrong or whatever. Even with all the explaining, the only solution I heard was to use a tap (to trace the thread) but it was said that something like that isn't normally done on a new board.

Has anyone had this problem before with any board? possibly with Bataleon boards?
Lester86 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 11-20-2012, 10:38 PM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 296
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
got a new (last years) Whatever and had no issues with putting my Rome bindings on.
dont know what could be going on with your set up
RickB is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 11-20-2012, 10:41 PM
Banned!
 
snowklinger's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: L-Town
Posts: 6,853
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 249 Post(s)
maybe you have, but could be worth triple checking your screws. Seems pretty whack, you could have a couple damaged screws.

Support Local Business
"Shop Smart. Shop S-Mart!" - Ash
snowklinger is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 11-20-2012, 11:37 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 75
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I have ride maestro bindings but the bindings are not the issue because after the incident Friday I went out and bought 4 sets of brand new screws to make sure that wasn't the problem and I've been trying them one by one very time consuming to say the least. It seems that the thread is started incorrectly because that's the bigest issue is starting once you get it going it works just tight then the next time it's easier and easier.
Lester86 is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 11-21-2012, 12:00 AM
Veteran Member
 
NWBoarder's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Port Orchard, WA
Posts: 2,056
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Blog Entries: 10
I didn't have any trouble with the Whatever I test rode last year. The bindings went on and off just fine.

Oh yeah!? Well, my mom says I'm cool!
Quote:
It never gets old, if you're in it for the passion, and not the fashion
NWBoarder is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 11-21-2012, 12:03 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 75
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I think the evil twin is cursed
Lester86 is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 11-21-2012, 12:06 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 75
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I just hope this board is worth all this trouble never been on a TBT board really excited to try it but scared as all hell if I have to make any adjustments to the bindings
Lester86 is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 12-05-2012, 04:13 AM
Member
 
509Trevor's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 34
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
i have an evil twin artist edition from last year and i have had no problems with this
509Trevor is offline  
Reply

Tags
bad inserts, bataleon, binding install, cross thread, thread issues

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Snowboarding Forum - Snowboard Enthusiast Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome