Przez dziesięciolecia na SBF regularnie widzę, jak OP wielokrotnie zadaje to jedno pytanie: "Jaką kurtkę muszę kupić?". Aby odpowiedzieć na to pytanie, zapytałbym, gdzie zamierzasz jeździć i na jakie warunki atmosferyczne będziesz narażony. Czy potrzebujesz kurtki z izolacją, tj. chroniącej przed temperaturami poniżej zera, czy tylko skorupy? Czy masz dużo pieniędzy, czy nie?
Kurtka Burton [ak] Hover 3L GORE-TEX® Pro: Shell
Zauważyłem, że opinie na ten temat często się wahają w odniesieniu do wyboru kurtki z izolacją lub skorupy, a niewiele osób decyduje się na warstwowanie z warstwą bazową i izolowaną warstwą środkową pod skorupą dla preferowanej opcji.
Kurtka Burton [ak] Swash 2L GORE-TEX®: 60g izolacji PrimaLoft® korpus [/I]
Osobiście nie jestem wielkim fanem tego potrójnego warstwowania, ponieważ uważam, że oferuje ono mniejszą zdolność regulacji temperatury bez usuwania przedmiotów i daje mniejszą swobodę ruchów niż kurtka z izolacją. To poniekąd zmusza cię do jazdy z plecakiem, co jest w porządku, ponieważ i tak najczęściej to robię.
Kurtka Burton [ak] Helitack 2L GORE-TEX® 100/60g izolacji Thermacore™
W każdym razie pytanie, które zadaję tutaj do debaty, brzmi następująco...., gdybyś nie miał zakazu wydatków, tj. grubego portfela przy zakupie wielu kurtek na różne warunki jazdy, co byś wybrał;
A. Jedna kurtka typu shell, która robi wszystko i warstwowanie na różne temperatury,
lub
B. Zarówno kurtka z izolacją na zimno, jak i skorupa na cieplejsze warunki + 0°C.
Kurtka Burton [ak] Hover 3L GORE-TEX® Pro: Shell
Zauważyłem, że opinie na ten temat często się wahają w odniesieniu do wyboru kurtki z izolacją lub skorupy, a niewiele osób decyduje się na warstwowanie z warstwą bazową i izolowaną warstwą środkową pod skorupą dla preferowanej opcji.
Kurtka Burton [ak] Swash 2L GORE-TEX®: 60g izolacji PrimaLoft® korpus [/I]
Osobiście nie jestem wielkim fanem tego potrójnego warstwowania, ponieważ uważam, że oferuje ono mniejszą zdolność regulacji temperatury bez usuwania przedmiotów i daje mniejszą swobodę ruchów niż kurtka z izolacją. To poniekąd zmusza cię do jazdy z plecakiem, co jest w porządku, ponieważ i tak najczęściej to robię.
Kurtka Burton [ak] Helitack 2L GORE-TEX® 100/60g izolacji Thermacore™
A. Jedna kurtka typu shell, która robi wszystko i warstwowanie na różne temperatury,
lub
B. Zarówno kurtka z izolacją na zimno, jak i skorupa na cieplejsze warunki + 0°C.