Snowboarding Forum - Snowboard Enthusiast Forums banner

Maska na twarz: "w pełni" oddychająca, nie zwilża się od oddychania, można ją opuścić i podnieść?

17K views 13 replies 11 participants last post by  speedjason  
#1 ·
Ok, chłopaki, mam już dość tego, że moja nylonowa getra przemaka od oddechu, gdy używam jej na twarzy podczas jazdy, zwłaszcza ciężkiej i szybkiej .....wygląda na to, że Ride Qi jako firma jest skończone ......a zestaw Airblaster Terryclava z pełnym nakryciem głowy / getrami nie pozwala na opuszczenie osłony twarzy w razie potrzeby ......kto w naszym sezonie 2022/2023 ma teraz najlepszą osłonę twarzy / getry / pełne nakrycie głowy, które nie przemoknie od oddechu podczas jazdy I można je opuszczać i podnosić w razie potrzeby .....DZIĘKI za pomoc!

#2 ·
Mam najlepsze zakrycie twarzy - grubą, wełnistą brodę. Teraz podnoszę ją i opuszczam...

Nigdy nie używałem maski na twarz, która by się nie zamoczyła. Nawet moja broda robi się mokra i oblodzona od mojego oddechu. Uważam, że ten problem jest nieunikniony.

Mam lekkie nakrycie głowy z otworami na nos i usta, które dobrze się sprawdza. Mimo to prawie nigdy nie zakrywam twarzy.

#3 · (Edited)
Z naukowego punktu widzenia, nasz oddech zawiera wilgoć, a kiedy wydychamy, część tej pary wodnej zostaje uwięziona w/na masce. Stwierdziłem, że jeśli maska ​​jest ciasno dopasowana do ust/nosa, wilgoć nie ma gdzie uciec, chyba że przez materiał. Doświadczyłem tego z bardziej dopasowaną kominiarką Quicksilver Lycra, która ciągle szybko nasiąkała i zamarzała. Bardziej dopasowany materiał blisko twarzy zatrzymuje parę wodną, ​​a w konsekwencji namacza materiał. Stwierdzam, że w przypadku Anon MFI, ponieważ maska ​​siedzi znacznie luźniej z dala od ust, para wodna może wydostawać się przez inne obszary. Otwory wentylacyjne/siatka w otworach oddechowych znacznie pomogą w zapobieganiu temu namoczeniu. Szczerze mówiąc, nie pamiętam, żeby moja MFI kiedykolwiek cierpiała z powodu tego problemu.

Dlaczego widzisz swój oddech, gdy na zewnątrz jest zimno?

#12 ·
To jest to, czego używam: maska na twarz Airhole
View attachment 165504
Jak wszyscy wiemy, oddychanie nosem jest właściwym/zdrowym sposobem oddychania.
Więc przez większość czasu oddycham przez nos.
Ale w airhole, kiedy wdycham - materiał zasysa się w mój nos - i mogę wdychać :)
A kiedy wydycham, powietrze idzie w górę i moje gogle parują!
To jest tak cholernie irytujące. Wciąż i wciąż. W końcu muszę opuścić maskę poniżej nosa.

Dlaczego te problemy nie pojawiły się, kiedy projektowali i testowali tę maskę?

Czy masz rozwiązania tych problemów?

#10 ·
+1 dla mfi. To inwestycja, ale po prostu cholernie dobrze działa. Moja żona nie używa swojego, ponieważ woli soczewki Oakley, z którymi się zgadzam, że są lepsze, ale nie mógłbym się obejść bez mfi, odkąd go wypróbowałem. Wcześniej używałem bandan z siatki Avalon7 i osłon na szyję. Oddychają bardzo dobrze, ale nie są super ciepłe. W chłodne dni trzymałem ciepłą osłonę na szyję i podnosiłem ją na zimnym wietrze / na wyciągu itp.