Snowboarding Forum - Snowboard Enthusiast Forums banner

Pomóż mi wybrać opony zimowe do Subaru Outback!

3K views 28 replies 19 participants last post by  YetiMan999  
#1 ·
Cześć wszystkim,

W poszukiwaniu waszych doświadczeń i rekomendacji. W nawiązaniu do wspaniałych informacji, które mieliście na temat swoich zimowych pojazdów, przetestowałem mnóstwo samochodów i zdecydowałem się na '25 subaru outback onyx xt.

Wybrałem ten model ze względu na mocniejszy tryb xmode i lepszy silnik, ale zrezygnowałem z wersji wilderness z różnych powodów.

W każdym razie, chcę kupić do niego dedykowane opony zimowe. W przeszłości miałem blizzak ws80/90 w innym pojeździe, ale wygląda na to, że teraz mają model o nazwie Blizzak DM-V2, który polecają do outbacka.

Słyszałem również dobre rzeczy o oponach Michelin x-ice snow.

Będę nim jeździł na północnym wschodzie, więc potencjalnie mnóstwo lodu, śniegu, błota pośniegowego i śniegu.

Dzięki!

#3 ·
Miałem już wcześniej dm-v2. Myślę, że są one przeznaczone tylko do cięższych pojazdów, które nie są ciężarówkami, takich jak SUV-y i cross-overy.

Używałem najlepszych i tych mniej dobrych opon zimowych. Myślę, że nie potrzebujesz opon z najlepszymi statystykami na rynku, chyba że twój samochód i tak słabo radzi sobie na śniegu. Kiedyś szalałem, prowadząc sportowe samochody z napędem na tylne koła z kolcowymi oponami Blizzaks, ale na swoim Volvo założę prawie wszystko, co jest przeznaczone do jazdy po śniegu i lodzie.

#9 ·
Osobiście uwielbiałem moje ogólne arcticmax i mam już drugi zestaw. Używają starszej formy Nokian. Świetnie sprawdzają się na śniegu i lodzie. Ale trochę chybotliwe na suchym/mokrym ze względu na klockowy wzór bieżnika. Kolejną miłą rzeczą jest to, że są to prawdziwe opony zimowe, więc nie zużywają się do opon całorocznych. Mając to na uwadze, moim następnym zestawem będą nowe nokian happas, gdy dodadzą więcej rozmiarów

#12 ·
Osobiście uwielbiałem moje ogólne arcticmax i mam drugi zestaw. Używają starszej formy Nokian. Świetnie sprawdzają się na śniegu i lodzie. Ale trochę chybotliwe na suchym/mokrym ze względu na klockowy wzór bieżnika. Kolejną miłą rzeczą jest to, że są prawdziwą oponą zimową, więc nie zużywają się do opony całorocznej. Mówiąc to, moim następnym zestawem będą nowe nokian happas, gdy dodadzą więcej rozmiarów
Nie, generałowie nie używają starszej formy Nokian. Używają starszej formy Gislaved.

Oryginalne Arctics to Nordfrost 3. Obecne Arctic-12 używają Nordfrost 100

#10 ·
Nokian Hakkas są nie do pobicia. Myślałem, że to przesada, dopóki nie dostałem swojego pierwszego zestawu, one zmieniają zasady gry, szczególnie na mokrym śniegu i błocie pośniegowym, żadna inna opona, którą miałem, nawet się nie zbliża na mokrym śniegu/błocie pośniegowym. Na suchym, ubitym śniegu dorównują wszystkim innym najlepszym oponom zimowym, nie lepsze, ale też nie gorsze, to naprawdę ten mokry/błotnisty śnieg, gdzie nie ma porównywalnej opony.

#11 ·
Witajcie,

Szukam waszych doświadczeń i rekomendacji. W nawiązaniu do wspaniałych informacji, które mieliście na temat swoich zimowych pojazdów, przetestowałem mnóstwo samochodów i zdecydowałem się na '25 subaru outback onyx xt.

Wybrałem ten model ze względu na mocniejszy tryb xmode i lepszy silnik, ale z różnych powodów nie zdecydowałem się na wilderness.

W każdym razie, chcę kupić do niego dedykowane opony zimowe. W przeszłości miałem blizzak ws80/90 w innym pojeździe, ale wygląda na to, że teraz mają model o nazwie Blizzak DM-V2, który polecają do outbacka.

Słyszałem też dobre rzeczy o oponach Michelin x-ice snow.

Będę nim jeździł na północnym wschodzie, więc potencjalnie mnóstwo lodu, śniegu, błota pośniegowego i śniegu.

Dzięki!
DM-V2 to dość stara opona, mniej więcej z czasów, gdy była odpowiednikiem WS-80. Ale WS-80 został zastąpiony przez WS-90, a DM-V2 jeszcze nie został zastąpiony.

Nokian Hakkapeliitta R5 to również solidny wybór i Michelin Xice-Snow.

#13 ·
Lubię wszystko od Nokiana (przez lata jeździłem na WRG3 i WRG4 w Imprezie i były naprawdę świetne jako opony na każdą pogodę), a obecnie jeżdżę na Blizzakach, które bardzo dobrze sprawdzają się w mieszance deszczu/błota pośniegowego/śniegu, którą widzimy podczas jazdy z Bay Area do Tahoe. Nie mamy tu często silnych mrozów, więc nie mogę się do nich odnieść.

#18 · (Edited)
Jestem zwolennikiem wszystkiego, co Nokian (przez lata jeździłem na WRG3 i WRG4 w Imprezie i były naprawdę świetne jak na oponę całoroczną) i obecnie jeżdżę na Blizzakach, które bardzo dobrze sprawdzają się w mieszance deszczu/błota pośniegowego/śniegu, którą widzimy podczas jazdy z Bay Area do Tahoe. Nie ma tu często silnych mrozów, więc nie mogę się wypowiedzieć na temat tych naprawdę niskich temperatur.
Jeździłem na WRG3 (asymetrycznych) w FWD obniżonym Passacie, kiedy mieszkałem na północnym wschodzie.
Image

co jest inną oponą niż WRG3 SUV, która była kierunkowa.
Image

I był dodatkowy kierunkowy WR G3
Image

#16 ·
Cześć wszystkim,

W poszukiwaniu waszych doświadczeń i rekomendacji. W nawiązaniu do świetnych informacji, które mieliście na temat swoich zimowych pojazdów, przetestowałem mnóstwo samochodów i zdecydowałem się na '25 subaru outback onyx xt.

Wybrałem ten model ze względu na mocniejszy tryb xmode i lepszy silnik, ale zrezygnowałem z wersji wilderness z różnych powodów.

Słyszałem też dobre rzeczy o oponach Michelin x-ice snow.

Będę nim jeździł na północnym wschodzie, więc potencjalnie tony lodu, śniegu, błota pośniegowego i śniegu.

Dzięki!
Mój 14' Subaru Forester XT + opony Hankook Winter iPike przeprowadziły mnie przez kilka paskudnych zim w Tahoe. Nie zawahałbym się kupić kolejnego zestawu, gdybym mógł je znowu tanio znaleźć.

#17 ·
Używałem wielu różnych opon zimowych, w tym X-Ice, Hankook I-Pike, Blizzak i tak dalej. Teraz jeżdżę na Toyo Observe w moim Nissan Pathfinder i Nokian Hakka z kolcami w naszym Honda Pilot. Oba to znakomite opony. Nie będę już jeździł na niczym innym. Tak bardzo przewyższają wszystko inne, na czym jeździłem.

#19 ·
W wielu złych warunkach z lodem w grę wchodzą opony z kolcami dla maksymalnego bezpieczeństwa. Chyba że istnieje jakaś ogromna opłata rządowa za ich używanie lub coś w tym stylu. Można sobie poradzić bez kolców, ale w momentach, gdy są one potrzebne, opony z kolcami są o wiele bezpieczniejsze.